Evolutie

 

Er is veel bekend over de evolutie van het paard. Dit komt door de vondst van vele fossielen. Het paard is langzamerhand steeds verder geëvolueerd.
Ze zijn van de eohippus, naar de mesohippus, merychippus en uiteindelijk naar de pliohippus gegaan. Vanuit Azie trokken oerpaarden naar Afrika, waar de ezels en de zebra’s ontstonden.

 

Eohippus
Het huidige moderne paard stamt af van de eophius, die ongeveer 60 miljoen jaar geleden bestond. Het leek net een hond want het dier was slechts 30 a 40 cm groot en had een ronde rug. Het was 4-5 tenig, en at voornamelijk bladeren.

 

Mesophippus:
Ongeveer 40 miljoen jaar geleden. De verandering van de eohippus naar de mesohippus was groot. Het paard was niet veel groter geworden, het was nu namelijk slechts 45 cm. Maar het had maar 3 tenen, en de benen waren in verhouding langer.
Het langer worden van de benen moet hebben geleid tot een ruimere gang, en daardoor tot een hogere snelheid. Het grotere schedel, waarin de ogen meer aan de zijkant stonden, zorgde voor een beter zicht naar opzij. Al deze dingen wijzen op het vluchtgedrag van het paard.



 

Merychippus

Ongeveer 25 miljoen jaar geleden ontstond een nieuwe paardachtige die merychippus genoemd werd. Deze voorouder heeft een stokmaat van 90 tot 100 centimeter en was de eerste die zich sterk aan ging passen aan een andere leefomgeving. Een voorbeeld hiervan is de sterk ontwikkelde middelste teen. Ondanks dat de merychippus nog steeds drie tenen had, was de middelste teen zo sterk ontwikkeld dat de andere twee de grond niet meer raakten. De tanden hadden grote verlengde kronen met vergroot kauwoppervlakte. De mond kreeg ook een nieuw bindweefsel die ervoor zorgde dat de merychippus veel beter grasachtige planten kon vermalen.
Ook had het merychippus zich psychologisch en op het gebied van gedrag aangepast op de nieuwe leefomgeving. Een voorbeeld hiervan is de verandering in de samenstelling van de groepen. Aangezien de merychippus zich meer op open grasvlakten begaf was het kwetsbaarder voor roofdieren. Voor het overleven van de merychippus was het interessanter om in grotere groepen te gaan leven om overlevingskansen te verhogen.
De merychippus had een lange, vlakke rug en een zwaargebouwd hoofd.

 



 

Pliohippus

De pliohippus was ongeveer een ezel formaat graseter die 7 miljoen jaar geleden leefde. De plipliohippus was de eerste paardachtige die een eennhoevige voet had, door afname van de zijtenen naar het been. De pliohippus had een gemiddelde stokmaat van 122 centimeter. Aan het einde van de ontwikkeling van de pliohippus begon het uiterlijk steeds meer overeenkomsten te vertonen met de Equus zoals wij het paard vandaag kennen. De pliohippus was ongeveer 1,22 meter groot en de voorvader van de zebra en de ezel.

 

Tegenwoordig (Equus):

In het begin werden de paarden gedood door de mensen, voor het vlees en de huiden. Uiteindelijk ging de mens de paarden trainen om ze te gebruiken. Ze fokten paarden om betere paarden te krijgen. Doordat de mensen verder fokken met het paard, is de evolutie in een stroomversnelling gekomen. Je hebt een Arabier wat door vele als het mooiste ras beschouwd word. De Lipizzaner die in de beroemde Spaanse Rijschool in Wenen wordt gebruikt. Een bekend Nederlands ras is het Friese paard. En een ander niet zo bekend Nederlands ras,is het Groninger paard. Dit type paard werd in de jaren zestig nog gebruikt in de landbouw, maar werd daarna verdrongen door de tractor. Onder Belgische rassen vinden we het Belgische trekpaard, een groot, struis trekpaard dat uitermate geschikt is voor zware arbeid.

 

____________________________________________________________________________________________________________

 

De veranderingen  op een rijtje       Dede
 

 

  • Ze werden sneller, omdat ze meer vijanden kregen.
  • Het gebit veranderde, omdat ze ander voedsel moesten eten.
  • De tenen gingen weg, en er kwamen hoeven voor in de plaats.


 

  • De vlekken op de vacht verdwenen.
  • De dieren werden alsmaar groter.


 

  • Lichaamsgewicht werd zwaarder.